Hallo, ik ben Lorenzo Elstak, sociaal ondernemer en oprichter van Stichting IK BEN WIJ. Vandaag deel ik mijn verhaal over mijn jeugd, de invloed van mijn omgeving en de mensen die mij hebben geholpen om mijn dromen te realiseren.

Als kind groeide ik op in Katendrecht, een wijk met veel activiteiten en betrokken bewoners. Mijn familie, met name mijn moeder, was mijn steunpilaar en stimuleerde mij om mijzelf te zijn. Ik leerde al vroeg dat het belangrijk is om authentiek te blijven en mij niet anders voor te doen om geaccepteerd te worden.

Ik ben dankbaar voor de sleutelfiguren in mijn leven, zoals een icoon uit mijn wijk, Piet Ruts. Piet was een witte, Nederlandse, grofgebouwde man en een bekend gezicht in de wijk. Wanneer we een lege voetbal hadden, konden we bij hem aankloppen om hem op te pompen. Piet trapte de opgepompte bal dan ver weg, zodat we er met plezier achteraan konden rennen. Ook had ik docenten die in mij geloofden ondanks mijn cijfers. Deze mensen zagen mijn potentieel en hielpen mij nooit op te geven.

Mijn advies aan kinderen die opgroeien in een omgeving met weinig kansen is om nieuwsgierig te blijven, en zich niet te laten ontmoedigen om dromen te volgen. Ik benadruk het belang van gelijke kansen voor iedereen, want iedereen kan een bijdrage leveren aan de samenleving als ze hun volle potentieel kunnen bereiken.

Mijn wens voor de toekomst is om verandering te realiseren op lokaal niveau en de omgeving vanuit het perspectief van het kind te benaderen. Ik geloof dat het betrekken van de hele gemeenschap cruciaal is en hoop dat kinderen de blauwdruk kunnen vormen voor de wijk, de stad en het land. Zoals ik treffend zeg:

“It takes a child to raise a village.”