Kun je de samenleving wel veranderen?
Vanessa Umboh’s strijd tegen armoede
Op 4 januari 2022 verschijnt bij Uitgeverij Ten Have Moeder van 40.000 kinderen. Het verhaal van Vanessa Umboh, geschreven door Jasper van den Bovenkamp.
Vanessa Umboh komt op voor de 40.000 kinderen in Rotterdam die in armoede leven. Ze zet deze groep op de politieke agenda en organiseert met haar stichting Stem zonder Gezicht activiteiten. Langzaamaan lukt het haar de kinderen via alle mogelijke routes stukje bij beetje weer terug te brengen in het hart van de samenleving.
Maar dan stort ze in en raakt ze depressief. Umboh’s eigen idealisme heeft haar opgebrand en haar missie gaat in vlammen op. Na een lang louteringsproces blikt ze met journalist Jasper van den Bovenkamp in dit boek terug. Umboh laat zien hoe armoede tot in elke vezel van het bestaan doordringt, tot en met de diepe schaamte over het gat in de sokken toe. Ondertussen levert ze ongezouten kritiek op het systeem. Maar bovenal geeft ze de mens in armoede een gezicht dat recht aangekeken kan worden.
Moeder van 40.000 kinderen is ten diepste een verhaal over hoe moeilijk het is om echt iets te veranderen in de samenleving, maar dat dat geen reden is om helemaal niets te doen. Het biedt levenslessen voor mensen die willen leven voor hun idealen.
Vanessa Umboh (1978) is oprichter van stichting Stem zonder Gezicht en vormt daarmee een stem voor de vele kinderen in Rotterdam die opgroeien in armoede.
Jasper van den Bovenkamp (1987) is freelance journalist en schrijver. Hij was hoofdredacteur van opinieblad De Nieuwe Koers. Samen met Vanessa Umboh schreef hij het boek ‘Moeder van 40.000 kinderen’.
Titel: Moeder van 40.000 kinderen
Ondertitel: Het verhaal van Vanessa Umboh
Auteur: Jasper van den Bovenkamp
Verschenen op: 4 januari 2022
Recente reacties